Miksi valita Korkean Suorituskyvyn Betoni?

Betoni on edelleen yksi suosituimmista rakennusmateriaaleista ja hyvästä syystä - se on uskomattoman vahvaa ja voi kestää jopa 100-vuotiaaksi.

Betoni on edelleen yksi suosituimmista rakennusmateriaaleista ja hyvästä syystä - se on uskomattoman vahvaa ja voi kestää jopa 100-vuotiaaksi. Nokkelien sekoitustekniikoiden kautta on kuitenkin mahdollista luoda materiaaleja, jotka ohittavat betonin vahvuudessa ja kestävyydessä. Korkean Suorituskyvyn Betoni (HPC) on yksi noista innovatiivista materiaaleista ja voi olla parempi vaihtoehto infrastruktuurille ja paljon tukea tarvitseville rakennuksille.  

Kuinka HPC eroaa perinteisestä betonista

HPC valmistetaan samankaltaisella tavalla tavanomaisen betonin kanssa käyttämällä sementin ja aggregaattien seosta. Se käyttää kuitenkin sementtiä ja paremman laatuisia aggregaatteja korkeammilla mittasuhteilla. Nämä muutokset edistävät materiaalin vahvuutta merkittävästi (saamme joskus kysymyksiä koskien “FlowStone”-materiaalia. FlowStone on sideaineyhdisteiden esiseos HPC:lle). Betonin Megapascaleiden (MPa) ollessa matalammat kuin 50 (1 MPa:n tarkoittaessa painetta hyvin täytetyssä renkaassa), HPC:n MPa on välillä 55-100 (UHPC:llä, Ultra Korkean Suorituskyvyn Betonilla, minimi puristuslujuus on 120 Megapascalia).

HPC vastustaa myös paremmin kemikaali- ja kulumisvahinkoja, joten se halkeilee epätodennäköisemmin kuin perinteinen betoni. Tämä tarkoittaa, että HPC:stä tehdyt rakennelmat - kuten sillat, valtatiet ja tiet - on rakennettu kestämään pidempään ja tulevat vaatimaan vähemmän ylläpitoa ja korjauksia. HPC sietää myös paremmin äärimmäisiä säätiloja, joten se on ihanteellista kylmille ilmastoille samalla, kun sen vesitiiviys tarkoittaa sen sopivan hyvin vedenalaisiin tai rannikoiden ympäristöihin.

HPC:n kanssa työskenteleminen

HPC saavuttaa täyden vahvuutensa paljon nopeammin kuin perinteinen betoni - se ei vie paria päivää pidempään ja on joskus valmista vain tunneissa, mikä tarkoittaa, että voit poistaa kehyksen nopeasti ja säästää aikaa paikan päällä. HPC on työstettävä materiaali ja sitä voidaan käyttää monimutkaisten muotojen tekemiseen. Sitä on myös saatavilla eri värisinä lukuisia suunnitelmia varten.

Kun rakennus tai infrastruktuurin osa on saavuttanut elinkaarensa lopun ja voidaan purkaa, HPC voidaan kierrättää joksikin uudeksi.

HPC on paljon kompaktimpi materiaali sekoituksen aikana/jälkeen verrattuna perinteiseen betoniin. Suurena etuna HPC voidaan sekoittaa Tasosekoittimessa. Kompakti materiaali vaatii tehokkaan moottorin sekoittamiselleen. SoRoTon “Standardi”  Vaihe/moottori yhdistettynä Tasosekoittimiimme on täydellinen pari HPC:lle, sillä vaihe/moottori on valittu maksimivaikutukseen keskittymällä, sekä pienimmille mahdollisille käyttöampeereille. Yhdistettynä voimakkaaseen moottoriin SoRoTon Tasosekoittimien sekoitusvarret lisäävät myös koneiden tehoa, sillä täysi voima jakautuu hyvin kulmatuille sekoitusvarsille

Tasosekoittimiemme normaalit sekoitusvarret hoitavat homman, mutta mikäli seoksesi on räätälöidympi pienien kivien kera (yli 8 mm), suosittelisimme sinua käyttämään sekoitusvarsiamme yhdessä kumilastojen kanssa. Mikäli sekoitat suurempia määriä HPC:tä 300 litran Tasosekoittimessamme, silloin turbovarttamme voidaan suosia, vaikka normaalit kumivarret suorittavat tehtävän myös.

SoRoTon Tasosekoittimen nopeus on ihanteellinen 30 kierrosta minuutissa, joka sopii hyvin HPC:n sekoittamiseen. Mikäli vaadit muutoksia kierroksiin minuutissa (enemmän tai vähemmän nopeutta), VARIO-moottorimme tekee tarvittavan – suosittelemme kuitenkin HPC:lle 30 kierrosta minuutissa ihanteellisena.

Pienempien partikkeleiden takia suosittelemme (erityisesti suljetuissa tai minimaalisissa ympäristöissä) käyttämään SoRoTo Pölyohjainta vähentämään vaarallista pölyä.

HPC:n hinta

HPC on kalliimpaa kuin normaali betoni, joten sinun täytyy harkita, onko sen parannettu vahvuus ja kestävyys rahan arvoista. Vastaus riippuu siitä, millaista rakennelmaa olet luomassa.

Johtuen HPC:n vahvuudesta se voi korvata teräksen kaltaiset materiaalit (kuten UHPC:kin), mikä tarkoittaa, että se voi oikeastaan säästää sinulta rahaa joissain tapauksissa - esimerkiksi korkeita rakennuksia tehdessä. HPC tarkoittaa siltojen voivan omata pidempiä tukemattomia jaksoja, mikä säästää rahaa palkeissa. Ja valtateillä ja kiireisillä teillä materiaalin käyttäminen alentaa ylläpitokuluja. Tällaisille rakennelmille HPC saattaa olla oikea valinta - mutta pienemmille rakennuksille ja jokapäiväiseen käyttöön se ei todennäköisesti ole ihanteellista hintansa takia.

Korkean Suorituskyvyn Betoni vastaan Korkeavahvuinen Betoni

Vaikka Korkeavahvuinen betoni on toinen betonin innovatiivinen muoto, on tärkeää olla sekoittamatta sitä HPC:n kanssa. Korkeavahvuinen betoni päihittää vain betonin vahvuudesta puhuttaessa - siltä puuttuu kaikki HPC:n vaikuttavat ominaisuudet, kuten poikkeuksellinen kestävyys ja työstettävyys. 

Korkean Suorituskyvyn Betoni vastaan Ultra Korkean Suorituskyvyn Betoni

Mikäli et ole vieläkään tyytyväinen HPC:n papereihin ja haluat viedä betonisi seuraavalle tasolle, sinun tulisi tarkastaa Ultra Korkean Suorituskyvyn Betoni. UHPC on jopa kestävämpää, vahvempaa ja vastustuskykyisempää kiitos kuitujen - kuten teräksen, lasin, tai hiilen - jotka lisätään betoniseokseen. UHPC:llä on vaikuttava puristuslujuus, jopa 180 MPa, verrattuna HPC:n 55-100 Megapascaliin. Kuitenkin, kuten saatat odottaa, tämän materiaalin hintalappu on korkeammalla.


Vastuuvapauslauseke: Seuraava blogiteksti sisältää ohjeita Korkean Suorituskyvyn Betoniin liittyen ja siihen, kuinka sitä sekoitetaan SoRoTo-yrityksen kommunikoimalla tavalla. On kuitenkin tärkeää huomioida, että nämä ohjeet ovat vain tietotarkoituksiin, eikä niitä tulisi pitää korvikkeena valmistajan ohjeille. 
SoRoTo suosittelee, että käyttäjän tarkistavat aina valmistajan ohjeet heidän tuotteilleen kunnollisen ja turvallisen käytön varmistamiseksi.
SoRoTo ei ole vastuussa mistään vahingoista tai vammoista, jotka voivat johtua heidän ohjeidensa väärinkäytöstä tai virheelllisestä soveltamisesta.