Kestävien rakennusten rakentaminen cobia käyttämällä

Avain kestävien kotien rakentamiseen tulevaisuudessa ei välttämättä ole innovatiivisissa uusissa materiaaleissa, vaan palaamisessa takaisin luonnollisiin materiaaleihin, joita on käytetty vuosisatojen ajan.

Avain kestävien kotien rakentamiseen tulevaisuudessa ei välttämättä ole innovatiivisissa uusissa materiaaleissa, vaan palaamisessa takaisin luonnollisiin materiaaleihin, joita on käytetty vuosisatojen ajan. Eräs sellainen materiaali, jonka suosio on kasvussa, on cob - savi, johon on sekoitettu hiekkaa, olkia ja vettä.

Cob ja savi ovat kaksi luonnollista rakennusainetta, jotka “sekoitetaan” usein toisiinsa. Ne eroavat paljon puhuttaessa niiden koostumuksesta ja soveltamisesta. Savi on hienojakoista maaperää, joka koostuu pääosin alumiinioksidista, piioksidista ja vedestä. Cob on sekoitus savea, hiekkaa ja olkia (tästä lisää myöhemmin). Cobia käytetään tyypillisesti rakennusmateriaalina laastin sijasta. Savea, tai savilaastia, käytetään sen sijaan usein laastina. 

Cob voi olla yhtä vahvaa kuin betoni ja sitä käytetään rakentamaan lämpimiä ja energiatehokkaita koteja. Se on erittäin kestävää yhdessä valtaisasti vahingoittavan hiilijalanjäljen vähentämisen potentiaalin kanssa rakennusalalla ja erityisesti betonialalla.

Cob-rakentamista on käytetty vuosisatojen ajan monissa maailmanosissa erityisesti sellaisilla alueilla, missä tarvittavat materiaalit ovat helposti saatavilla. Seuraavassa kaikki tieto, mitä tarvitset tästä vanhahkosta, ympäristöystävällisestä materiaalista.

Kestäviä, kierrätettäviä materiaaleja

Savi on luonnollinen, uusiutuva materiaali, jota esiintyy maan alla kaikkialla maailmassa. Sitä kaivetaan usein tunneleita tehdessä ja se lähetetään kaatopaikoille - sen sijaan voimme kuitenkin muuntaa tämän haaskatun resurssin vahvaksi ja toimivaksi rakennusmateriaaliksi. Koska savea esiintyy kaikkialla, se eliminoi päästöjä materiaalien kuljetuksessa rekoilla ja laivoilla ympäri maailman .

Kun raaka materiaali on louhittu, cob sekoitetaan lisäämällä olkia ja hiekkaa saveen sen parantamaan sen vahvuutta. Kaikki, mitä ei tarvita, tai mikä ei osoittaudu tarpeeksi korkealaatuiseksi voidaan helposti muuttaa takaisin raaoiksi, uudelleen käytettäviksi materiaaleiksi. Se voidaan myös kierrättää helposti romutettaessa. Perinteisen betoniseoksen jäänteet pakataan usein huolellisesti ja hävitetään roskasäiliöön, mutta cob voidaan laittaa takaisin puutarhaan. Cobin tekemiseen käytetään minimaalisesti energiaa ja vettä, joten prosessilla on todella pieni hiilijalanjälki.  

Korkealaatuisten, vihreiden rakennusten rakentaminen cobia käyttämällä

Vaikka kestävät rakennusmateriaalit ovat itsessään tärkeitä, on myös tärkeää, että niitä käytetään rakentamaan taloja, jotka tarjoavat mukavia koteja sukupolvien ajan, ja että ne toimivat tehokkaasti. Cobista tehty koti käyttää murto-osan energiasta, jota betonista tai tiilistä tehty talo käyttää, joten nämä rakennukset tulevat olemaan vihreitä koko elämänsä ajan - ja ne säästävät rahaa myös kodinomistajilta.

Cob varaa lämpöä ja säätelee lämpötilaa erinomaisesti, joten se tulee pitämään rakennuksen lämpimänä läpi vuoden vähäisellä keskuslämmityksen tarpeella. Materiaali toimii sienen lailla, imien lämpöä ilman ollessa lämmin ja vapauttaen sitä lämpötilojen viilentyessä. Cob-sekoitteen olki lisää myös sen eristysominaisuuksia (cob voi myös imeä savua itseensä).

Cob tarjoaa myös luonnollista tuliresistenssiä ilman lisäkemikaalien käyttöä; parantaa ilmanlaatua; ja sen hengittävyys tarkoittaa sen olevan vastustuskykyinen hometta vastaan jopa kosteassa ja kylmässä säässä. Se on myös erittäin äänieristeinen, joten se suojaa asukkaita meluhaitoilta.

Cobista tehdyt talot ovat uskomattoman pitkäikäisiä, joidenkin niistä pysyessä paikoillaan vuosisatoja. Materiaali on vakaata ja vankkaa, joten se ei kutistu, halkeile tai turpoa sääolosuhteissa ja se voi jopa kestää luonnonmullistuksia kuten maanjäristyksiä, tulipaloja ja tulvia. 

Rakennusalan hiilijalanjäljen alas ajaminen 

Rakennusalan ympäristövaikutukset ovat valtavia ja ilmastonmuutoksen huonontuessa nopeasti, sen täytyy ryhdistäytyä ja tehdä merkittäviä muutoksia toimintaansa.

Meidän ei kuitenkaan tarvitse valita korkealaatuisten ja kestävien rakennusten välillä - perinteisestä betonista luonnollisiin, cobin kaltaisiin materiaaleihin vaihtaminen voi vähentää alan vaikutusta dramaattisesti samalla lämpimiä, mukavia koteja rakentaen.

Cobin sekoitus Tasosekoittimessa

Cob on luonnollinen, historiallinen rakennusmateriaali, jonka suosio on jälleen kerran nousussa kiitos sen pienen hiilijalanjäljen. Se sekoitetaan perinteisesti jaloilla - mutta mikäli suosit paljon vähemmän fyysisesti kuormittavaa ja aikaa vievää tapaa, cob voidaan sekoittaa kymmenen kertaa nopeammin ja paljon helpommin Tasosekoittimessa. Cobilla rakentaminen on rankka fyysinen tehtävä, joten anna koneiden kuten Tasosekoittimien tehdä vaikea työ. Koska cob on raskas materiaali, koneiden ergonomia on tärkeää - lisäedut kuten ämpäritelineet, teleskooppijalat, sopivuus kottikärryihin, helposti irrotettavat sekoitusvarret putsaamiselle ja muut sellaiset ovat hyödyllisiä välineitä. Lue blogistamme Tasosekoittimen ergonomiasta.

Jälleen - cob valmistetaan savesta, vedestä, hiekasta ja oljista sen vahvuuden parantamiseksi. Tarkat käyttämäsi hiekan ja saven määrät vaihtelevat, sillä savea esiintyy kaikkialla maailmassa ja sillä voi olla hieman erilaisia piirteitä riippuen siitä, missä se sijaitsee. Hyvä aloituspiste olisi kuitenkin käyttää kaksi osaa hiekkaa yhteen osaan savea. Sekoitetun cob-materiaalin määrän täytyy sopia valitun tasosekoittimen kokoon. 

SoRoTo omaa laajimman valikoiman Tasosekoittimia, aina 40 litrasta 300 litraan saakka. Tasosekoittimien Standardivarret hoitavat homman, sillä seoksessa ei ole pieniä kiviä. Mikäli materiaalisi on erityisseos, joka sisältää yli 8 mm kokoisia kiviä, suosittelemme vaihtamaan kumilastallisiin sekoitusvarsiimme.

Tasosekoittimiemme vaihe-/moottoriyhdistelmä on valittu keskittyen maksimaaliseen toimintaan, sekä pienimmän mahdollisen ampeerimäärän käyttämiseen – voit siis liittää ne virtaverkkoihin, joista on saatavilla vain “vähimmäissähkö”. Standardi sekoittimiemme nopeus on 30 kierrosta minuutissa, mikä on ihanteellisesti sovitettu betonin sekoittamiseen ja hoitaa myös cobin sekoituksen. Koska cob on kuitenkin luonnontuote, joka täytyy vain “hieroa” muotoonsa, VARIO-moottorimme (lisävaruste) voi vähentää tai nostaa sekoitusaikaa. SoRoTo Pölyohjain voi vähentää sekoituksen aiheuttamaa pölyä ilman seoksen näkymän vaarantamista.

Mikäli tarvitset muurarinämpäreitä cobin rappaamiseen, SoRoTo H-Ämpäreillä on loistavia etuja ergonomian kohottamiseen ja ämpärimäärän vähentämiseen niiden pitkäikäisyydestä johtuen. Mikäli teet pienempiä seosmääriä, silloin Sekoituskoneemme voivat hoitaa homman – suosittelemme kuitenkin pienempää Sekoituskonetta itseäsi säästääksesi.

Kuinka cob sekoitetaan

Käynnistä tasosekoitin ja lisää savi, hiekka ja vesi. Kone sekoittaa ainekset nopeasti, joten tämän tulisi viedä vain muutaman minuutin. Mikäli materiaalisi on liian juoksevaa, eikä pysy kasassa, lisää savea.

Seuraavaksi haluat lisätä oljet. Koska tämä kuitenkin tekee seoksesta kovaa, tasosekoittimellasi voi olla vaikeuksia, mikäli se ei ole tarpeeksi tehokas. Mikäli kohtaat tämän ongelman, voitko joko tehdä seoksen runsaaseen veteen, ottaa sen sitten ulos sekoittimesta ja antaa sen kuivahtaa ennen sen kanssa työskentelyä - tai voit tehdä seoksen ilman olkia ja lisätä ne joukkoon perinteisesti jaloin polkemalla. 

Oletko valmis aloittamaan cobilla rakentamisen? Tarkasta SoRoTon Tasosekoittimien valikoima ja löydä täydellinen kone tehtävään.


Vastuuvapauslauseke: Seuraava blogiteksti sisältää ohjeita cobiin liittyen ja siihen, kuinka sitä sekoitetaan SoRoTo-yrityksen kommunikoimalla tavalla. On kuitenkin tärkeää huomioida, että nämä ohjeet ovat vain tietotarkoituksiin, eikä niitä tulisi pitää korvikkeena valmistajan ohjeille. 
SoRoTo suosittelee, että käyttäjän tarkistavat aina valmistajan ohjeet heidän tuotteilleen kunnollisen ja turvallisen käytön varmistamiseksi.
SoRoTo ei ole vastuussa mistään vahingoista tai vammoista, jotka voivat johtua heidän ohjeidensa väärinkäytöstä tai virheelllisestä soveltamisesta.