PÖLY - HILJAINEN TAPPAJA

Kurkkusi tuntuu kuivalta. Yskit ja aivastat, ja hengittäminen käy yhä vaikeammaksi.

Jos altistut pölylle työpaikalla, näitä oireita on varottava.

Tässä artikkelissa saat yleiskuvan ongelmista, seurauksista ja mahdollisista ratkaisuista, jotta sinä ja kollegasi voitte välttää sairastumisen tulevaisuudessa.

Ongelma: Mistä pöly tulee?

Sitä voi ilmetä sekä sisällä että ulkona. Käsiteltäessä pölyisiä materiaaleja tai työskenneltäessä pölyisissä prosesseissa on oltava erityisen varovainen sisätiloissa, mutta myös ulkona työskennellessä voi olla riskejä.

Mutta mistä sitä pölyä sitten tulee?

Koneet ja materiaalit

Ajattelemme usein pääasiassa hiekkaa, savea, laastia, kiviä, sementtiä, mineraalivillaa ja puuta, kun puhumme vaarallisesta pölystä. Mutta kitti, liima ja maali voivat tarttua keuhkoihin ja ihoon, ja ne on myös huomioitava.

Materiaalien lisäksi myös jotkin koneet tuottavat vaarallisia määriä pölyä.

Esim. kun hiekkapuhallat tai täytät sekoittimen kuivalla tuotteella; kun poraat, sahaat tai hajotat betonielementtiä, kipsiä, muovia tai sen kaltaista.

Täytyy olla erityisen tarkkana, jos pöly sisältää asbestia, lyijyä, PCB:tä ja eristeitä.

Seuraukset: Välittömästi ja ajan myötä

Sen lisäksi, että pöly on ongelma rakentamislaadulle, ja kuluttaa teriä, se aiheuttaa myös terveysongelmia.

Sekä välittömiä että ajan mittaan kertyviä.

Välittömät seuraukset:

  • Silmäsi kuivuvat ja vuotavat.
  • Kurkkusi tuntuu kuivalta. Yskit ja aivastat.
  • On yhä vaikeampaa vetää henkeä keuhkoihin asti.

Ajan myötä:

Ajan myötä pöly voi kerääntyä ja saavuttaa keuhkojen pienimmät, herkimmät, uloimmat osat. Tämä aiheuttaa astmaa ja heinänuhaa, jotka ovat jo melko ikäviä sellaisenaan...

Pahimmassa tapauksessa pöly voi aiheuttaa keuhkoahtaumatautia, asbestoosia ja keuhkosyöpää.  

Useimmilla rakennusalueilla on ilmassa syöpää aiheuttavia hiukkasia: hengityskvartsia esimerkiksi betonista, tai puupölyä kovista puulajeista.

 

Ratkaisut: Miten välttää pölyä?

Joissakin tapauksissa pölyongelmiin voi varautua.

Ohjeet, valvonta ja riskiarviot ovat hyviä ja tarpeellisia rakennuspalikoita. Mutta sen lisäksi pitäisi myös selvittää, mitä koneita, materiaaleja ja työvaiheita käytät paikan päällä.

Opastamme sinua hieman.

Koneet ja materiaalit

Fiksu tapa välttää pölyongelma on tarkastella paikan päällä käytettäviä koneita ja materiaaleja.

On esimerkiksi hyvä ostaa tuotteita ja materiaaleja, jotka eivät tarvitse jyrsintää, sahausta tai poraamista. Eli esiporattu, leikattu, esivalettu betonia. Ja jos jotain täytyy leikata, käytä märkää laattasahaa kuivan sijasta.

 

MUISTA käyttää tarvittaessa henkilökohtaisia suojavarusteita. Kuten:

  • Pölymaski
  • Suojalasit
  • Erityiset työvaatteet

 

Kun yritetään vähentää pölyä, vesi on melko mahtava työkalu.

Muista puhdistaa, imuroida ja pyyhkiä säännöllisesti; pidä kulkureitit ja tiet kosteina, jotta maahan tippunutta pölyä ei sotketa.

Koneet, joissa on sisäänrakennetut tai asennetut imulaitteet, varmistavat, että suuri osa pölystä imuroidaan ennen kuin se saavuttaa ilman ja hengitystiet.


SoRoTo:lla olemme kehittäneet SoRoTo® pölyohjaimen.

SoRoTo:t® ovat muurareiden ja laatoittajien koneita. Tuotteidemme suunnittelijat ovat työskennelleet itse hienojakoisen kipsin kanssa - ja tietävät kokemuksesta, kuinka pöly tunkeutuu joka rakoseen.

Siksi SoRoTo® on alusta alkaen pyrkinyt suunnittelemaan ratkaisuja poistamaan pölyn aiheuttamat epämukavuudet ja terveysongelmat.

Aloitimme pölynkestävästä kannesta. Ongelmana tässä ratkaisussa oli, että on mahdotonta seurata sekoituksen kehittymistä. Mitään ei voinut nähdä. Tarvitsiko seos lisää märkää vai kuivaa? Ja jos se tarvitsikin jotain, sisään ei voinut kaataa mitään.

Siksi yksi pölyohjaimen versio (SoRoTo® Dust Liminator) tuli nopeasti käyttöön - ja koneisiin.

SoRoTo® pölyohjain asennetaan ruudukon kannen sisäpuolelle - ja sitten vain yksinkertaisesti liitetään teollisuuspölynimuri kiinni. Koska pölyohjain vuoraa vain ruudukon kannen reunan, seokseen on sekä näköyhteys että pääsy.  

SoRoTo® pölyohjain poistaa jopa 80 % vaarallisesta pölystä.

 

KATSO, MITEN SOROTO® PÖLYOHJAIN AUTTAA SINUA® DUST CONTROLLER HELPS YOU OUT

 


Jos imu tulee ulkoisesta pölynimurista, muista varmistaa, että se on kunnossa. Suosittelemme automaattista suodatinpuhdistinta, jotta sitä ei tarvitse puhdistaa itse.

Sijoita kone jonkin matkan päähän työpisteistä, jotta pölylle ei altistuta enempää kuin on välttämätöntä. Työmaalla voidaan myös käyttää pölyosastointia.

Toivomme, että tästä oli apua. Työskentele turvallisesti!