TASOSEKOITIN VS. BETONIMYLLY

Tavallinen rumpusekoitin vai tasosekoitin? Onko yksi parempi kuin toinen? Vai ovatko molemmat hyviä sekoittamaan eri asioita?

Tavallinen rumpusekoitin vai tasosekoitin? Onko yksi parempi kuin toinen? Vai ovatko molemmat hyviä sekoittamaan eri asioita?

Betonimylly, joka tunnetaan myös tavallisena rumpusekoittimena, on suosituin sekoitin suurimmassa osassa maailmaa. Syynä on se, että suurimmassa osassa maailmaa ei edes tiedetä, että sille on olemassa vaihtoehtoja. 

Betonimylly oli ennen erittäin kestävä kone, mutta nykyään useimmat betonimyllyt kestävät korkeintaan pari vuotta. Valmistajat näyttävät välittävän enemmän siitä, että niistä tulee mahdollisimman halpoja, kuin siitä, että ne kestäisivät käyttöä.

VOIMAA JA TEHOA

Tavallisessa rumpusekoittimessa ei ole vaihteita, ja usein hyvin vähän kuparia moottorin käämeissä. Sementtisekoittimessa akseli ajaa vain V-hihnaa, joten sen ei tarvitse olla yhtä vahva kuin tasosekoittimen akseli ja vaihteisto. Tasosekoittimessa akselilla on useita vaihteita, ja voiman on päästävä lapiohin/teriin – ja niiden on pystyttävä sekoittamaan mahdollisesti kovaakin ainesta. Siksi tasosekoittimien moottorin ja vaihteiston on oltava tehokkaita.

Tasosekoittimien ylivertaisen voiman vuoksi – ja niiden rakenteen vuoksi – sekoitusaika lyhentyy. Sekoitusaikaa on myös paljon helpompi arvioida. Useimmat seokset vaativat vain noin 3-5 minuuttia tasosekoittimessa!

ERI KÄYTTÖTARKOITUKSET

Mutta tämä ei silti tarkoita, että aina pitäisi valita tasosekoitin tavallisen betonimyllyn tilalle. Kummallakin on omat ominaisuutensa ja käyttötarkoituksensa.

Esimerkiksi: ei ole suositeltavaa sekoittaa maa-kosteaa betonia (EMC) betonimyllyssä. Seos vettyy usein liikaa, joten kerrostettaessa tai kipsatessa vesi pyrkii herkästi pintaan – tai osa aineksesta muuttuu pieniksi lumipallomaisiksi, tiiviiksi palloiksi.

Mutta laadukas rumpusekoitin on joskus parempi sekoittamaan betonia aggregaattiin kuin tasosekoitin. Tällainen seos on usein helpompi saada ulos rumpusekoittimen rummusta kuin tasosekoittimen kourusta; lisäksi tällainen betoni kaadetaan usein paksuksi kerrokseksi, jossa kaikkia molekyylejä ei tarvitse aktivoida, joten tehokasta tasosekoitinta ei tarvita.

Jos sekoitat betonia aggregaattiin tasosekoittimessa, muista käyttää sekoitusvarsia, joissa on kumiterät! Lue, milloin sekoittaminen kumiterillä on oikea vaihtoehto.